Lokalna Platforma Na Rzecz Zapobiegania Powstawaniu Odpadów (ZPO)

Lokalna Platforma Na Rzecz Zapobiegania Powstawaniu Odpadów (ZPO)

Każdy z nas, może przyczynić się do ograniczenia powstawania odpadów, zaczynając od swojego domu. Zgodnie z Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i rady 2008/98/WE z dnia  19 listopada 2008 r. w sprawie odpadów oraz uchylającą niektóre dyrektywy, Unia Europejska chce stworzyć „społeczeństwo recyklingu”, którego celem będzie unikanie wytwarzania odpadów oraz wykorzystywanie odpadów jako zasobów. W oparciu o tę Dyrektywę, każda osoba podejmująca działalność powodującą powstawanie odpadów w pierwszej kolejności powinna zapobiegać ich powstawaniu, a jeżeli to jest niemożliwe ograniczyć ich powstawanie. Kolejnym krokiem powinno być ponowne wykorzystanie, poddanie recyklingowi, odzyskowi a w ostateczności odpady należy utylizować, unieszkodliwiać.

zdj_1  

PAMIĘTAJ!

Najlepszym sposobem na poradzenie sobie z dużą ilością odpadów jest ograniczenie ilości ich produkowania. Najlepiej zacząć już podczas następnej wizyty w sklepie. Pamiętać należy, że każdy nasz zakup ma wpływ na stan środowiska naturalnego. To nasz wybór przy kasie może znacznie ograniczyć ilość wytwarzanych śmieci. Robiąc listę zakupów, warto postawić sobie pytanie: Czy naprawdę tego potrzebuję? Być może to co mam, wciąż jest sprawne lub da się naprawić? Kupując wyłącznie to co nam potrzebne, możemy przyczynić się do ograniczenia ilości śmieci, ale także do ograniczenia zużycia energii, surowców i wody potrzebnych podczas produkcji.

 

W jaki sposób zmniejszyć ilość odpadów?

  1.  Zabieraj ze sobą torby wielokrotnego użytku idąc na zakupy. Nie kupuj w sklepie torebek foliowych!
  2. Jeżeli jednak weźmiesz torebkę foliową, wykorzystaj ją ponownie np. do przechowywania, do pakowania lub jako torbę na śmieci.
  3. Kupuj rozsądnie, nie rób zapasów jedzenia, które może się popsuć.
  4. Sięgaj po trwałe produkty.
  5. Sięgaj po produkty w dużych opakowaniach.
  6. Zamiast zwykłych, jednorazowych baterii, wybieraj akumulatorki, które można naładować.
  7. Nie wyrzucaj, oddaj! Nadaj drugie życie rzeczom używanym, których już nie potrzebujesz np. meble, sprawny sprzęt AGD, ubrania, zabawki dla dzieci przekaż potrzebującym bądź instytucjom, które przekażą je potrzebującym.
  8. Sięgaj po szklane butelki zwrotne zamiast po jednorazowe butelki plastikowe.
  9. Unikaj produktów zapakowanych w wielowarstwowe opakowania.
  10. Unikaj jednorazowych produktów np. plastikowych sztućców na grilla czy papierowych talerzyków.
  11. Kompostuj odpady na działce/w ogródku. Kompostowanie to jedna z najlepiej sprawdzonych metod powtórnego wykorzystania odpadów. Kompostownik posłuży do nawożenia ogrodu. Obecna technologia pozwala przechowywać kompost w sposób bezpieczny i nieuciążliwy.

 

Jak stworzyć kompostownik?

Kompost przygotowany prawidłowo jest przyjemny w dotyku, a zapachem przypomina leśną ściółkę. Aby osiągnąć taki efekt dobrze jest stosować dziesięć podstawowych zasad kompostowania:

  1. Wielkość kompostownika powinna być dostosowana do potrzeb gospodarstwa domowego;
  2. Pojemnik powinien być umieszczony bezpośrednio na naturalnym podłożu, aby umożliwić dostęp do odpadów mikroorganizmom żyjącym w glebie i przyspieszającym naturalne procesy rozkładu materii. Pojemnik można wykonać z cegieł, kamieni, drewna lub wykorzystać plastikowe pojemniki z polietylenu o wysokiej gęstości, dzięki którym kompostownik jest mrozoodporny;
  3. Pojemnik powinien stać w zacienionej części ogrodu;
  4. Nie każdy odpad organiczny nadaje się na kompost, dlatego trzeba segregować odpady;
  5. Im odpady są bardziej rozdrobnione, tym szybciej ulegają rozkładowi;
  6. Istotne jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności pryzmy kompostowej. Jeśli pryzma jest zbyt mokra i zaczyna wydzielać nieprzyjemny zapach, należy do niej dodać odpady wchłaniające wodę, np. tekturowe wytłoczki po jajkach albo papier gazetowy zgnieciony w kulki;
  7. Aby przyśpieszyć proces rozkładu można przesypywać kolejne warstwy odpadów zwykłą ziemią ogrodową;
  8. W razie potrzeby można dodać szczepionkę bakteryjną do kompostownika aby zapobiec przed nieprzyjemnym zapachem i ponadto, która przyśpieszy proces rozkładu; szczepionka dostępna w sklepach ogrodniczych;
  9. Co dwa tygodnie należy wymieszać zawartość kompostownika aby umożliwić dopływ powietrza do wszystkich warstw. W przeciwieństwie do beztlenowego gnicia, proces rozkładu z udziałem tlenu przebiega bez wydzielania nieprzyjemnego zapachu;
  10. Po każdym dodaniu następnej porcji odpadów dobrze jest przykryć kompostownik  (np. matą słomianą lub workiem z juty), aby nie tracił wilgoci i ciepła.

 

Czas oczekiwania efektów to około 5-6 miesięcy. Zakładając kompostownik na wiosnę to jesienią pierwsza porcja kompostu powinna być gotowa!

 

Jakie produkty powstają z surowców uzyskanych z recyklingu?

zdj_2